
25 yaşındaki genç atlet, Tokyo Olimpiyat Stadyumu’nda dünya rekoru kırarak zirveye ismini yazdırırken altın madalyaya uzanıp ikinci Rai Benjamin ve üçüncü Alison dos Santos’da önceki rekor dereceyi geride bırakmıştı.
Zaferi sonrası konuşma yapan Warholm, ikinci sıradaki ABD’li atlet Rai Benjamin’in giydiği Nike marka ayakkabılara yönelik eleştiride bulunmuş ve ayakkabıların trambolin görevi görerek sporcuların başarısını gölgelediğini söylemişti. Bu ayakkabı mevzusu ise Norveçli atletin performansı arttırmak amacıyla karbon yastıklar megapari giriş bulunan bir ayakkabı ile yarışıyor olmasıydı. Bunun üzerine gelen açıklamada “Söylediğim bir şekilde yanlış anlaşıldı çünkü yarıştan sonra sadece bir yorumum vardı ve o hiç planım olmayan bir şekilde yayıldı. Dürüst olmak gerekirse o ayakkabının (Nike) en iyi olup olmadığını bilmiyorum. Benim ayakkabım (Puma) da belki o kadar iyidir, ama konu özellikle bu değil. Bu işin bilimini ben yapmadım. Birisi harika bir performans gösterdiğinde herkes acaba ayakkabı nedeniyle mi diye düşünüyor ve bu bir itibar sorunu.” Şeklinde gelmişti.
Birçok atlet yeni teknoloji ve konforda üretilen, sabit bir tabakası ve her adımda sporcuları destekleyen bir yastık içeren, ekstra hafif ve kullanımı rahat ayakkabılar kullanıyor.
İlk olarak bu teknoloji Nike tarafından geliştirilirken kamuoyunun bir kesiminde “mekanik bir doping” eleştirisi gündeme gelmişti. Maratonda eski dünya rekortmeni Tegla Loroupe, ise görüşünü bu ayakkabıların “hile” olarak nitelendirmekte ve bu teknolojinin “neredeyse doping gibi” olduğunu söyleyerek farklı bir görüş ortaya atarken öte yandan kamuoyunda başka bir kesim bu teknolojiyi devrim niteliğinde bir gelişme olarak görüyor. “Evinde oturan insanların kandırıldığını hissetmesini istemiyorum. Burada bir güven olmasını istiyorum.Umuyorum ki birileri araştırma yapacak ve umuyorum ki Dünya Atletizm Birliği (World Athletics) burada hem sporcuları hem de izleyicileri koruyacak.”